fbpx

Down Sendromu ve Devlet Destekleri

Down Sendromu ve Devlet Destekleri

5 sene önce paylaşıldı.

Down sendromu, genetikte meydana gelen farklılık, kromozom sayılarımızın bir tane fazla olması durumudur.

Down Sendromu teşhisi konulmuş bireylerde bu sayı üç tane 21. kromozom oluşmasından dolayı toplam kromozom sayısı 47 adet olmaktadır.

Bu durum bebeğin hem fiziksel hem de zihinsel durumunu etkiler. Genetik farklılık olduğu için de tedavisi mümkün değildir.

Down Sendromunun oluşumuna sebep olduğu bilinen tek sorunun hamilelik yaşı olduğu bilinmektedir. Son dönemlerde genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olmaktadır.

Fakat Down Sendromuyla karşı karşıya kalınan çocukların ise %75-80’i genç annelerden doğan çocuklar olduğu bilinmektedir.

Bir diğer neden ilerleyen yaşlarda karşılaşılan hamilelik durumudur.

35 yaş ve üstü dönemlerde hamile kalındığında, doğan çocuklarda Down Sendromu görülme riski fazladır. Bu farklılık, dünya genelinde ortalama her 800 doğumda bir karşılaşılan bir durum olmakla birlikte toplamda, 6 milyon civarında Down Sendromlu birey yaşamını sürdürmektedir.

Türkiye’de tam bir veri elde edilememekle birlikte yaklaşık olarak 70.000 Down Sendromlu kişi olduğu bilgisi öne sürülmektedir.

Devletimiz bu konuda çok hassas davranmaktadır.

Down Sendromu ile karşı karşıya kalan çocuklara Özel Eğitim Kursları, Rehabilitasyon Merkezleri, hobilerini geliştirebilecekleri sınıflar gibi imkânlar sağlamıştır.

Bu süreç zorlu bir süreç olduğu için psikolojik destek alabilecekleri merkezler de kurulmuştur. Down Sendromlu bir çocuğunuz var ise erkenden gelişimi için ona destek olmalı, eğitim aldırmalısınız.

Yakınızda eğitim alınabilecek bir merkez yoksa devlet tarafından ücretsiz bir şekilde size en yakın rehabilitasyon merkezide eğitimlerini aldırabilir sizlere sunulan servis imkanlarından yararlanabilirsiniz.

Alınan destekler ve verilen eğitimlerle Down Sendromlu bireylere İzmir de bir cafe açılmış ve çalışanlarının Down Sendromlu bireylerin oluştuğu bir işletme haline getirilmiştir.

Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir