fbpx

Otizm Nedenleri Nedir?

Otizm Nedenleri Nedir?

5 sene önce paylaşıldı.

Otizm, bebek yaşta ortaya çıkan davranış ve gelişim bozukluğu hastalığıdır. Otizm genellikle sıfır ile üç yaş aralığında ortaya çıkar ve ömür boyu devam eder.

Bu hastalıkta erken teşhis çok önemlidir. Hastalığın erken yaşta teşhis edilmesi halinde tamamen engellenemese bile hastalığa dair tedbir alınabilmektedir.

Otizmin nedenleri ise tam olarak bilinmemekle birlikte nedenleri hakkında birtakım görüşler mevcuttur. Bazı uzmanlar bu hastalığın genetik olduğunu söylerken bazı uzmanlar ise çocuklara yapılan aşılardan kaynaklanabileceğini söylemektedir.

Fakat otizmin aşı nedeniyle ortaya çıkabileceği hakkında kesin kanıtlar bulunmamakla birlikte otizmin genel itibariyle çocuk yaşta ortaya çıkması ise bu hastalığın genetik olduğu görüşünü destekler niteliktedir.

Otizmin birçok belirtisi vardır. Bu belirtilerin ilki bebek yaşta ortaya çıkmaya başlayan davranış ve gelişim bozukluklarıdır.

Otizmli bebekler anneleriyle dahi göz teması kurmakta, gülümsemekte, herhangi bir objeyi takip etmekte, bebeksi sesler çıkarmada sıkıntı yaşarlar. Bebek yaşta ortaya çıkan bu sıkıntılar bireyin hayatı boyunca devam eder.

Bu bireylerde çocukluk dönemlerinde göz teması kuramama, sıradan olaylara aşırı tepki verme, titreme, sürekli dalıp gitme, duydukları bazı kelimeleri tekrar etme, vücut dili, yüz ifadesi ve jestlerin anlaşılamaması gibi problemler görülür.

İlerleyen yaşlarda ise hareketlerde tekdüzelik, iletişim kurmada sıkıntı çekme ve sosyal ilişkilerin çok zayıf olması gibi problemlerle karşılaşılır.

Otizm hastalığına farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 2 Nisan günü Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak kutlanmaktadır.

Dünya Otizm Farkındalık Gününde hem dünyada hem ülkemizde otizm farkındalığı için çeşitli kampanyalar yürütülmektedir. Farkındalık yaratmak için yürütülen bu kampanyalardan en büyük çaplısı ise uluslararası otizm konferansıdır.

Bizim vatandaş olarak üzerimize düşen ise sadece 2 Nisan’da değil yılın her günü otizmli bireylerin ve onların yaşadığı zorlukların farkında olmak ve farkındalık yaratmak için çalışmaktır.

Unutmayın; otizm, sadece bir farklılıktır.

Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir