fbpx

Hiperaktivite Nedir?

5 sene önce paylaşıldı.

Hiperaktivite, genel itibariyle aşırı hareketlilik problemidir.

Hiperaktivite bozukluğu olan kişiler tabiri caizse yerinde duramazlar. Bu hastalık daha çok küçük yaştaki çocuklarda görülmeye başlar.

Her şeyden önce şunu belirtmeliyiz ki hiperaktivite bozukluğu dürtülerin kontrol edilememesi sonucu ortaya çıkar.

Yani hiperaktivite bozukluğu görülen kişiler rahatsız edici davranışlarını bile bile yapmazlar.

Hiperaktivite Bozukluğu

Hiperaktivite bozukluğunun dikkatsizlik, yerinde duramama, bir işe uzun süre odaklanamama, kurallara uymama, söz kesme, rahatsız edici hareketler sergileme ve saldırganlık gibi belirtileri vardır.

Bu çocuklarda okul çağına geldikleri zaman ise çevresindeki arkadaş ve öğretmenlerine zarar verme, derse odaklanamama ve derslerinde başarısız olma gibi sorunlar gözlemlenmektedir.

Hiperaktivite bozukluğunun görülme oranı ise 20’de 1’dir. Yani her yirmi çocuktan birinde hiperaktivite bozukluğu görülür. Yapılan araştırmalar sonucunda ise Türkiye’deki çocukların %12.7’sinde hiperaktivite bozukluğu olduğu tespit edilmiştir. Bu hastalığın görülme oranı oldukça fazla olduğu gibi herkeste aynı şekilde ortaya çıkmaz.

Hiperaktivite bozukluğunun 3 adet türü vardır.

Bu hastalığın tedavisi mümkündür ve tedavi yöntemleri de vardır.

Her şeyden önce hiperaktivite bozukluğu bulunan bireye karşı yaklaşımlar her zaman pozitif yönde olmalıdır. Yani çocuğunda hiperaktivite bozukluğu olan ailelerin, sürekli olarak rahatsız edici davranışlar sergilediği için çocuğunu azarlamak yerine rahatsızlığının farkında olup buna uygun olarak davranmaları gerekir.

Hiperaktivite Bozukluğu

Aynı şekilde yaptığı davranışların kendi elinde olmadığının farkına varıp, onun bu enerji fazlasını yararlı aktiviteler ile atmasını sağlayabilirsiniz.

Örneğin fazla enerjisini spor ile atması sağlığı için de yararlı olacaktır. Onları diğer çocuklarla kıyaslamamalı onun yerine örnek alabileceği davranışlar sergilemelisiniz.

Bir sonraki aşama ise Hiperaktivite bozukluğunun tedavisidir. Bunun için öncelikle çocuğa çevresindekiler tarafından kesin olarak hiperaktivite bozukluğu tanısı konulup, bunun klinik olarak kanıtlanması gerekmektedir.

Daha sonra yine klinik olarak çocuktaki bu hiperaktivite bozukluğu probleminin nedenleri ortaya konulmalı ve bu çerçevede tedavi uygulanmalıdır.

Bu tedavi yöntemi çocuğunuzdaki hiperaktivite bozukluğunun türüne göre ilaçlı veya ilaçsız olabilir. Eğer siz de çocuğunuzda hiperaktivite bozukluğu olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka bir uzman desteği almanızı tavsiye ederiz.

Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir